Print verzija Posalji prijatelju Dodaj u Favorite
Home Page
Univerzitet
Institucije
Fakulteti
Foto galerija
Linkovi
Novosti
Oglasna tabla
Pročitaj MAIL

Registar zbornika radova

Registar.docx (40,34 KB)


BH Telecom
Održan Info dan CULTURWB projekta
Objavljeno: 30. nov 2017. | Kategorija: Projekti | Pogledano: 575 puta
U srijedu, 29.11. 2017. godine je na Ekonomskom fakultetu  Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru održan Info dan projekta CULTURWB  ("Jačanje kapaciteta za promjene u turizmu na Zapadnom Balkanu - izgradnja kompetencija za kvalitetno upravljanje kulturnim nasljeđem i kulturnim turizmom"). Cilj održavanja Info dana je bio da se nastavno i administrativno osoblje Univerziteta te studenti upoznaju sa ciljevima, rezultatima i važnošću CULTURWB projekta. 
Univerzitet „Džemal Bijedić" u Mostaru je jedan od trinaest partnera koji učestvuje u implementaciji projekta CULTURWB čiji je nosilac Univerzitet u Novom Sadu, i koji je finansiran kroz ERASMUS+ Program (Capacity Building in Higher Education - Key Action 2). Osim Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru i Univerziteta u Novom Sadu u projektu učestvuju još tri univerziteta iz Evropske unije, kao i Univerzitet u Nišu, Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet Crne Gore. Pored akademskih institucija u projekat su uključeni  „Sarajevo susret kultura" iz Sarajeva, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada, Turistička organizacija iz Kotora i World University Service (WUS) Austria.
CULTUR WB projekt stavlja u fokus kulturni turizam kao posebnu oblast turizma koja se bavi dubokim kulturološkim iskustvom pojedinca, bilo na estetskom, bilo na intelektualnom, emocionalnom ili psihološkom nivou. Projekt je započet u decembru 2016. godine i trajat će tri godine. 
Ciljevi projekta su:
istražiti neophodne kompetencije zaposlenih u oblasti kulturnog turizma
razviti program cjeloživotnog učenja
razviti multidisciplinarni master studij koji obuhvata oblasti menadžmenta u turizmu, te kulture i baštine
povezati visokoškolske institucije sa turističkom industrijom i razviti saradnju između zemalja koje nisu članice EU, a učesnici su projekta uspostavljanjem CULTURWB regionalne mreže.
Planirani program cjeloživotnog učenja, namijenjen edukaciji zaposlenih u ustanovama kulture i zaštite kulturnog nasljeđa i drugim zainteresovanim licima, ima za cilj unaprijediti znanja i vještine postojećih stručnjaka iz sfere upravljanja kulturnim nasljeđem, te je za očekivati da će multidisciplinarnost i saradnja među sektorima donijeti bolji kvalitet usluga i utjecati na buduće strategije za razvoj kulturnog turizma, koje sada ne postoje ni u Srbiji, ni u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. 
Program cjeloživotnog učenja na Univerzitetu „Džemal Bijedić" u Mostaru će biti pokrenut krajem decembra ove godine.


 
eduroam